Każdy z nas wchodząc do wykończonej kuchni podziwia jej gotową stylizację. Ale nie każdy z nas wie, ile trudu i przemyśleń trzeba, aby wszystko ze sobą współgrało. Zlew musi być tam gdzie odpływ, lodówka z piekarnikiem blisko kontaktów, a kuchenka tam gdzie wylot wentylacyjny okapu. A pomiędzy tymi „nieruchomymi” urządzeniami ustawiamy szafki, półki, stół i wszystko tak, aby ze sobą współgrało i się zmieściło. Jak to zrobić? Idealnym rozwiązaniem są meble na wymiar.
Zasady rozmieszczenia umeblowania
Zaczynając planowanie rozmieszczenia szafek trzeba pamiętać o kilku istotnych zasadach. Pierwsza z nich mówi o trójkątnym rozmieszczeniu lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki. Każde z tych urządzeń powinno być w jednym z rogów trójkąta, a odległość między nimi powinna mieścić się w przedziale 120-270 cm. W zależności od wielkości kuchni wymiary te mogą ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu. Druga ważna sprawa to wysokość blatu. Powinna być dostosowana do wzrostu osoby najczęściej gotującej. Przy wzroście 160 cm odpowiadającej większości kobiet zaleca się wysokość 90cm, dla mężczyzn mierzących 180 cm jest to 105cm. Istotne także jest, aby kuchenka otoczona była blatem roboczym z każdej strony. Przy częstym przygotowywaniu potraw gotujących się na kuchence, warto mieć możliwość odłożenia talerza czy przypraw. W szafkach dolnych warto umieścić same szuflady z amortyzacja zamykania i pełnym wysuwem, natomiast w szafkach wiszących zamieścić półki.
Wybór materiałów
Znając już przydatne zasady urządzania kuchni możemy zastanowić się nad wyborem jej stylu. Jaka ma być? Klasyczna, nowoczesna? Biała, czarna czy kolorowa? Wybór jest duży, a w dobrej decyzji mogą pomóc nam sklepy internetowe mające w swojej ofercie meble na wymiar w wybranych stylach, które możemy modyfikować pod swój gust, zmieniając kolor frontów czy rodzaj uchwytów.
Blat roboczy w kuchni
Blat roboczy musi być nie tylko estetyczny, ale także praktyczny. Przy częstych pracach kuchennych może on być szybko ulec zużyciu, dlatego warto zainwestować w jego trwałość. Trzeba zwrócić uwagę na jego grubość oraz wagę, pamiętając także, żeby nie przesadzić i zbytnio nie obciążać szafek pod blatem.
Stół kuchenny
Wybierając stół zwróćmy uwagę nie tylko na jego wygląd czy dobrze skomponuje się z meblami i będzie pasował stylem. Musimy się także zastanowić ilu osobom będzie służył. Można rozważyć funkcję rozkładanego stołu, który pomoże pomieścić rodzinę przy większych uroczystościach, jeśli nie dysponujemy jadalnią. Najczęstsza lokalizacja stołu kuchennego znajduje się blisko okien czyli naturalnego oświetlenia.
Oświetlenie
Bardzo istotną kwestią w urządzaniu kuchni jest oświetlenie. Powinno ono występować w kilku formach. Pierwszym zadaniem jest oświetlenie blatu roboczego. Mogą to być oprawy podszafkowe LED w formie punktowej bądź listwa oświetleniowa wyposażona w wbudowany czujnik sensorowy.
Kolejne punkt to oświetlenie sufitowe. Możemy wybrać listwę przysufitową skomponowaną z kilka oczek oświetleniowych z możliwością regulacji nachylenia światła. Lampa taka pomoże nam wyeksponować ciekawe elementy w kuchni.
Oświetlenie sufitowe może być także zlokalizowane bezpośrednio nad stołem, nadając miła atmosferę podczas posiłków.
Wyposażenie
Dobre wyposażanie kuchni to podstawa dobrego gotowania. Organizacja szuflad pomoże nam jednym spojrzeniem dostrzec potrzebną rzecz. O wiele szybciej znajdziemy tłuczek do mięsa mając funkcjonalne przegrody, niż w przypadku wszystkich akcesoriów rzuconych jedno na drugie.
Na blacie kuchennym w zasięgu reki powinny znajdować się przyprawy do potraw, bez których nie ugotujemy smacznego dania.
Kolejne akcesoria bez których nic nie zrobimy to noże. Często chowane są one do szuflad, ale występują również w bloku, co jest wygodna opcją – nie musimy otwierać szuflady, aby wyciągnąć nóż. Żadna kuchnia nie może funkcjonować bez zastawy stołowej, która jest jednocześnie idealna dekoracją.
Tylko od nas zależy jak będzie wygalała nasza kuchnia. Jeśli urządzimy ją według swoich upodobań każdy posiłek czy jego przygotowanie będzie przyjemnością, a czas spędzony z rodziną przy wspólnym stole bezcenny.