Naturalny miód produkowany przez pszczoły jest słodkim przysmakiem wielu osób. Produkt ten ma dobroczynny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również całe ciało. Obecnie wykorzystywany jest on przez branżę spożywczą oraz kosmetyczną. Zatem do jego leczniczych właściwości, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dowiedz się ile miodu jeść jakie są jego rodzaje oraz gdzie kupić pewny produkt pszczeli.
Czym tak właściwie jest naturalny miód?
Miód to naturalny środek leczniczy, który spożywany regularnie, wzmacnia nasz organizm. Jego cudowne właściwości były znane już w starożytności. Wówczas był uważany za lekarstwo nie tylko dla ciała, ale również dla duszy. To właśnie dlatego mitologiczni bogowie traktowali go jako swój pokarm, który zapewniał im nieśmiertelność. Produkt ten działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyśpiesza gojenie się ran, a także obniża zbyt wysokie ciśnienie. Jest to zatem nie tylko prosty cukier, lecz skarbnica substancji odżywczych dla naszego organizmu. Być może i nie każdy za nim przepada, ale trudno jest nie zgodzić się z tym, że jest on jak najbardziej zdrowy.
Podstawowym warunkiem czerpania z miodu sił i witalności dla naszego organizmu jest przede wszystkim regularne spożywanie. Pszczelarze na podstawie własnych doświadczeń zalecają spożywać minimum 1 łyżkę miodu każdego dnia. W miesiącu jest to pół do 1 kilograma miodu na osobę dorosłą. Oprócz miodu sięgajmy także po pyłek pszczeli, pierzgę oraz propolis.
Rodzaje miodów
Rozróżniamy 2 rodzaje miodów. Są nimi miód nektarowy oraz spadziowy. Naturalny miód pszczeli to najczęściej produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego (lipa, gryka, facelia, mniszek lekarski, sady) lub też spadzi. Spadź dzieli się na liściastą oraz iglastą. Występuje najczęściej w gorące i parne dni przede wszystkim na południu Polski. Pszczoły zbierają nektar lub spadź i przenoszą do ula, w którym powstający miód wzbogacają naturalnie wytwarzanymi enzymami. Przez kilka dni odparowują go, przenoszą z komórki na komórkę plastra. Dzięki temu końcowy produkt, zebrany przez człowieka, jest tak cenny w substancje odżywcze oraz zdrowotne. W miodzie najcenniejsze są enzymy pszczele.
To właśnie one wspomagają nasz układ immunologiczny w walce z patogenami. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów miodu, które różnią się nie tylko smakiem i składem, ale również działaniem. Najpopularniejsze z nich to miód lipowy oraz wielokwiatowy. To właśnie miód lipowy jest najskuteczniejszym produktem pszczelim podczas walki z kaszlem, infekcjami i przeziębieniem. Zwalcza zarówno kaszel suchy jak i mokry, a przy tym dobrze wpływa na cały układ odpornościowy. Natomiast miód wielokwiatowy wzmacnia naszą odporność oraz pozytywnie wpływa na pracę serca i cały układ krwionośny. Zanim sięgniesz po przereklamowany miód Manuka, wypróbuj popularnych, polskich miodów.
Gdzie kupić naturalny i nieprzetworzony miód?
Warto pamiętać o tym, że w dzisiejszych czasach coraz trudniej jest o naturalne, nieprzetworzone produkty. Wszystko co znajduje się na naszym talerzu musi być idealne, a przecież matka natura nie tworzy ideałów. Zdrowy miód nie powinien zatem zawierać dodatkowych substancji słodzących, ani tym bardziej ulepszaczy. Trudno jest jednak na sklepowej półce znaleźć naturalny oraz nieprzetworzony miód. Musimy go zatem szukać u sprawdzonego i pewnego źródła. Kupujemy miód prosto z pasieki https://miodowewzgorze.pl/ gdzie mamy pewność jakości i uczciwości pszczelarza. Oprócz miodu zaopatrujemy się także w pyłek pszczeli. Mało kto wie, że pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły jest dużo zdrowszy od popularnego miodu. To prawdziwa bomba witaminowa, która reguluje pracę całego organizmu. Swojego lokalnego bartnika zapytaj także o propolis oraz pierzgę. Z propolisu przygotujesz zdrowotną nalewkę. Pierzga jest ukiszonym i zakonserwowanym pyłkiem kwiatowym. Zaprzyjaźniony pszczelarz z chęcią opowie o produktach pszczelich.
Doradzi przy wyborze oraz zwróci uwagę na co uważać przy zakupie miodów. Posiadanie w swojej okolicy zaufanego pszczelarza to w dzisiejszych czasach skarb. Największą bolączką sklepowych miodów jest ich grzanie przed rozlaniem do słoików. Miód podgrzany do temperatury 40 stopni C. traci drogocenne właściwości zdrowotne. Dodatkowo pamiętajmy o zasadzie spożywania miodu z roślin kwitnących w naszym regionie. Nieznana nam roślinność wytwarza pyłki, które mogą nas uczulać. Miody obfitują w pyłki kwiatów i mogą powodować uczulenia. Gdzie kupować miód w markecie czy prosto z pasieki? Wybór należy do Ciebie – albo będziesz decydował się na przetworzone miody ze sklepowych pólek, albo prawdziwy miód prosto od zaufanego bartnika.