Sezon grzewczy, czyli uważamy na prawidłowe wentylowanie wnętrz

Sezon grzewczy, czyli uważamy na prawidłowe wentylowanie wnętrz

Rozpoczął się właśnie sezon grzewczy. Jest to czas, gdy media wyjątkowo dużo uwagi poświęcają ostrożnemu obchodzeniu się z wszelkiego rodzaju sprzętem, który może doprowadzić do zaczadzenia. Stosując się jednak do kilku prostych zasad możemy uniknąć zatrucia czadem. Nie chodzi jedynie o to, żeby dobrze wietrzyć dom albo wentylować budynek. Do tego wystarczy zainstalować system oddymiający, w którym klapy oddymiające mogą spełniać także funkcje otworów wentylacyjnych. Aby uniknąć zaczadzenia należy skupić się na innych sprawach. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby cała instalacja grzewcza była w pełni sprawna. W tej kwestii panuje dość powszechny mit, zgodnie z którym twierdzi się, że odpowiedzialność za większość zaczadzeń ponoszą niesprawne urządzenia grzewcze. Producenci tych urządzeń uważają jednak, że by nie dochodziło do tragedii cała instalacja musi funkcjonować bez zarzutu. Do tego potrzebne są otwory wentylacyjne.

Wszystko, dlatego że każdego rodzaju urządzenia grzewcze do sprawnego funkcjonowania potrzebują dopływu powietrza. Czerpią go z pomieszczenia, gdzie się znajdują. Jeżeli w takim pomieszczeniu nie ma właściwie działającej wentylacji urządzenie grzewcze staje się śmiertelną pułapką. Wielu osób nie zdaje sobie z tego sprawy i z tego powodu zakrywa na zimę kratki wentylacyjne. Ludzie nie mają świadomości, że czad to uboczny efekt procesu spalania, którego emisja wynika z niepełnego spalania paliw. Do tej z kolei dochodzi w momencie, gdy urządzenie grzewcze nie dostaje odpowiedniej ilości świeżego powietrza.
Częstą przyczyną zatruć czadem są również niewłaściwe podłączenia kominowe. Dokładnie chodzi tu o złe poprowadzenie przewodów kominowych ponad dach i brak drożności tych przewodów, wynikający między innymi z nadmiaru zgromadzonej w nich sadzy.

Nie zmienia tego nawet fakt, że w Polsce każdy właściciel domu albo administrator budynku jest zobowiązany do przeprowadzenia dokładnej kontroli przewodów kominowych raz na rok. Co więcej kontroli takiej musi dokonać osoba, posiadająca do tego odpowiednie uprawnienia. Przepis ten jest jednak bardzo często skutecznie opijany. Właśnie z tego powodu każdego roku słyszymy o śmierci odniesionej w skutek zaczadzenia. Czad jest tym bardziej niebezpieczny, że nie ma zapachu, smaku ani barwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.